Lithium-en medisin for meg?

Da har jeg hatt min siste samtale med behandleren min siden han skal bytte jobb. Var en god samtale. Selvfølgelig er det de to siste samtalene vi har hatt som har vært de mest nyttige for meg og det er mye jeg ville ha fortsatt å snakket med han om. Men vi får se hvordan det blir med hun nye behandleren min som jeg skal møte i August.

Fikk klarsignal fra psykiateren på DPS i forhold til lithium behandling i dag, noe som jeg er ganske så fornøyd med. Må igjennom en del blodprøver, urinprøve og EKG før jeg kan starte opp med det. Det er også en del oppfølging med blodprøver i starten, pluss at det kan forekomme noen bivirkninger så de vil at jeg skal være i byen og ikke på ferie når jeg skal starte. Er veldig positivt innstilt til å begynne med denne medisinen og har stort håp om at det endelig skal være noe som funker. Jeg kan kanskje bli skuffet da medisinen sies å virke best for de som i hovedsak sliter med manier, jeg er mest plaget av depresjoner og har hypomanier sjeldent. Jeg har også rapid cycling som det heter, noe som betyr at svigningene mine kommer ofte og hurtig. I tillegg opplever jeg mixed states noe som er hypomani og depresjon samtidig (kalles også dysforisk mani). Høres ganske ulogiskt ut, men det er så enkelt som å være deprimert og sint samtidig som man er ukritisk og ute av kontroll. Farlig tilstand altså. Så er Lithium noe for meg? Jeg vet ærlig talt ikke, men jeg synes det er verdt å prøve. Er ikke tilfreds med virkningen av noen av de medisinene jeg har prøvd på 10 år, så Lithium er egentlig den eneste medisinen som står igjen uprøvd. Har prøvd alle forskjellige typer anti-deppressiva og flere ulike epilepsimedisiner som nå er det hotte å behandle bipolare med, og jeg har prøvd anti-psykotika. Så vi får se da om det blir klaff denne gangen, jeg håper det, så jeg får tid til å tenke på andre viktigere ting i livet enn sykdom.

Litt fakta om Lithium:

 • Virker stemningsstabiliserende hos bipolare lidelser, dvs. minsker antall episoder og reduserer tendensen til svigninger.
 • Lithium har en sterk selvmordsreduserende effekt og er derfor god hos suicidale pasienter.
 • Må taes kontinuerlig, dersom en bipolar pasient plutselig kutter ut medisinen øker risikoen for mani 20 ganger.
 • I starten taes blodprøver hver uke, deretter hver 3-6 mnd.

Bivirkninger:

 • Sjelvinger på hendene (det har jeg allerede, så jeg er ikke bekymret)
 • Vektøkning (selvfølgelig…men jeg skal gjøre mitt beste for å unngå det)
 • Stoffskifteendring (kan korrigeres ved medisiner og skal være under overvåkning av lege)
 • Økt urinmengde og diarè (hm…ja vel)

Nirvana – Lithium

Reklame

1 kommentar

Filed under bipolar, lithium, Medisiner

One response to “Lithium-en medisin for meg?

 1. snowleopard00

  Jeg kjenner meg igjen i svingingsmønsteret ditt. Det er «godt» å lese at det er andre som også har et like stort kaos innvendig som jeg. Jeg sitter ofte som et stort spørsmålstegn for jeg passer ikke inn i noen av kategoriene man leser om på mange nettsteder om bipolar. Det er ikke enten eller, det er alt på gang. Jeg håper litium vil fungere for deg etterhvert. Jeg skal også starte på den medisinen nå, og har egentlig ikke store forventningene. Jeg er så lei av å være «Pillevrak». Kjekt å lese det du skriver. Du skriver bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s